Zamknij

Wyposażenie gastronomii — co jest potrzebne w restauracji?

. + 13:49, 27.04.2023 Aktualizacja: 13:49, 27.04.2023
Skomentuj Foto: Zleceniodawca Foto: Zleceniodawca

Prowadzenie restauracji, cukierni czy kawiarni wymaga zaopatrzenia się w odpowiednie wyposażenie gastronomii. Bez blatów kuchennych, garnków czy talerzy przygotowywanie posiłków i ich serwowanie byłoby niemożliwe. Co jeszcze będzie potrzebne w dobrze działającym lokalu? Sprawdź poniżej i skompletuj niezawodne wyposażenie restauracji!

Wyposażenie gastronomii dopasowane do potrzeb

To, jakie dokładnie wyposażenie gastronomii będzie Ci potrzebne, zależy przede wszystkim od charakteru lokalu. Nieco inne naczynia zastosujesz podczas przygotowywania tradycyjnych polskich zup niż w czasie pieczenia ciast. Z kolei bar szybkiej obsługi będzie miał odmienny wystrój niż restauracja w hotelu. Niezależnie od tego, jaki charakter ma Twoja restauracja, zdecyduj się na wyposażenie najwyższej jakości. Oferuje je sklep gastronomiczny Wammashop.pl. Są w nim dostępne różnorodne propozycje akcesoriów, sprzętu i mebli gastronomicznych cenionych w branży producentów.

Jaki sprzęt do restauracji jest niezbędny w każdym lokalu?

Chociaż każdy lokal gastronomiczny ma nieco inny charakter, wiele urządzeń wykorzystasz w różnych miejscach. Funkcjonalny sprzęt kuchenny, wytrzymałe wyposażenie zaplecza, praktyczne akcesoria higieniczne, atrakcyjna zastawa stołowa czy meble o ergonomicznych kształtach usprawnią przygotowywanie każdego typu dań. Sprawdź, jakie akcesoria gastronomiczne będą szczególnie przydatne.

Akcesoria kuchenne

Do wyposażenia kuchni należą przede wszystkim akcesoria, które umożliwiają przygotowanie składników do dalszej obróbki. Są to między innymi noże przeznaczone do różnych rodzajów składników oraz naczynia takie jak brytfanny, tortownice, garnki czy patelnie. Jako niezawodne wyposażenie dla gastronomii sprawdzą się również mniej popularne akcesoria, które wykorzystasz podczas serwowania różnorodnych dań i napojów. W kawiarni bez wątpienia przyda Ci się młynek do kawy, podczas tworzenia artystycznych tortów rękawy do zdobień i szpatułki cukiernicze, a w barze shakery.

Wyposażenie zaplecza gastronomicznego

Do przygotowywania posiłków będziesz potrzebować różnorodnego sprzętu kuchennego. Na początku warto zaopatrzyć się w akcesoria niezbędne do obróbki mechanicznej składników – maszynki, obieraczki oraz kutry gastronomiczne do rozdrabiania produktów spożywczych. Bardzo ważnym elementem wyposażenia są także urządzenia do gastronomii umożliwiające obróbkę termiczną. Piekarniki, kuchenki, mikrofalówki czy roboty kuchenne przydadzą się w niemal każdym lokalu. W wielu sytuacjach niezastąpione będą również makaroniarki, kotły warzelne, dehydratory oraz gofrownice.

Oprócz nich warto jednak mieć także specjalistyczne urządzenia przeznaczone do tworzenia konkretnych dań. W cukierniach przydatne będą sprzęty usprawniające pieczenie ciast, w pizzerii piece do pizzy, a w małej gastronomii grille, urządzenia do hot-dogów i frytkownice. Warto mieć do dyspozycji także ekspres do kawy. Na zapleczu kuchennym niezbędne są również sprzęty chłodnicze – chłodziarki i zamrażarki, w których przechowywane będą składniki.

Troska o higienę

Wyposażenie dla gastronomii, aby dobrze służyło i spełniało normy sanepidu, powinno być utrzymane w czystości. W przypadku naczyń, akcesoriów kuchennych i zastawy stołowej niezwykle pomocne będą zmywarki przemysłowe. Dobierz do nich sprawdzone płyny do naczyń i nabłyszczacze, aby zadbać o dobrą kondycję wyposażenia. Dodatkowo przydadzą Ci się kosze do zmywarek, ułatwiające organizację pracy. Z kolei, aby umyć wyjątkowo delikatne naczynia lub przedmioty potrzebne od zaraz, zaopatrz się w duże zlewy kuchenne i baterie gastronomiczne.

Zastawa stołowa

To, jak wygląda zastawa stołowa, ma wpływ na opinię gości o lokalu. Wybierz więc schludne i wytrzymałe talerze, na których każde danie będzie prezentowało się apetycznie. Skomponuj je ze spójnymi z wystrojem lokalu sztućcami. W przypadku bufetów i restauracji hotelowych oferujących szwedzki stół zaopatrz się również w estetyczne ekspozytory, dystrybutory i podajniki.

Podstawowe meble

W lokalu niezbędna jest także przestrzeń, na której ustawisz urządzenia gastronomiczne, naczynia i gotowe posiłki. Zadbaj więc o to, by w kuchni, na zapleczu i na sali restauracyjnej nie zabrakło funkcjonalnych mebli. Przydadzą Ci się przede wszystkim blaty, okapy, podstawy pod piece, stoły i szafki, w których będziesz przechowywać sprzęt.

Zadbaj o wysokiej jakości sprzęt do gastronomii!

Wyposażenie lokalu gastronomicznego wpływa na komfort pracy oraz zadowolenie gości. Funkcjonalnie urządzone kuchnia i zaplecze usprawnią przygotowywanie posiłków, starannie dobrany sprzęt BHP pozwoli zadbać o higienę i bezpieczeństwo, a atrakcyjna zastawa stołowa sprawi przyjemność gościom. Z tego powodu warto dokładnie przemyśleć ich wybór i zdecydować się na wysokiej jakości, sprawdzone produkty.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%