Ser, czyli produkt spożywczy kochany przez miliony (a może miliardy?) ludzi na świecie. Dodaje się go np. do pizzy, dań z makaronem czy po prostu zwykłej, porannej kanapki. W czym tkwi jego moc?
Rodzaje serów
Ser powstaje poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który następnie poddawany jest obróbce. Ze względu na proces produkcyjny i czas dojrzewania można podzielić go na:
- miękkie – camembert z porostem pleśniowym, gorgonzola z przerostem pleśniowym oraz pomazankowa bryndza;
- półtwarde – tylżycki czy limburski;
- twarde – parmezan czy gouda;
- dojrzewające – twaróg;
- niedojrzewające – gomółka;
Co ciekawe, obecnie istnieje około 4000 rodzajów sera. Jest z czego wybierać, prawda?!
Okazuje się, że ser jest mocno uzależniający, nawet bardziej niż czekolada! Wszystko za sprawą kazeiny, która znajduje się we wszystkich produktach mlecznych. Białko to ma pewną ciekawą właściwość – podczas trawienia uruchamia receptory opioidowe. Czy zatem jest się czego obawiać? Stanowczo nie! Jedynym negatywnym skutkiem jedzenia sera może być… zwiększona masa ciała. To za sprawa obecnego w nim tłuszczu. Kluczem jest, jak zresztą we wszystkim, umiar!
Przejdźmy teraz do najważniejszego… przepisów! Smakowite i mocno serowe, czyli nasze propozycje dań:
https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-grillowanym-serem-halloumi-mixem-salat-oraz-dzemem-z-czarnej-por – sałatka z grillowanym serem halloumi, mixem sałat, pestkami granatu oraz dżemem z czarnej porzeczki;
https://uwielbiam.pl/przepis/grzanki-z-gruszka-i-serem-gorgonzola – chrupiące grzanki z gruszką, świeżą gorgonzolą i świeżą miętą;
https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-serem-plesniowym-i-gruszkami – tarta z serem pleśniowym i gruszkami, czyli francuskie połączenie słodkiego ze słonym;
https://uwielbiam.pl/przepis/tortellini-z-ricotta-i-szpinakiem – włoskie pierożki, czyli tortellini z ricottą i szpinakiem.
Życzymy serowej uczty!
Materiał partnera
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz