- Palce lizać, niebo w gębie, miód malina...doskonałe, wyśmienite, smakowite - brzmią pierwsze słowa przedmowy zawartej w boreckim "Przepyszniku". W publikacji znalazły się dania, które mieszkańcy mieli okazję degustować podczas jubileuszowych imprez "Wokół tradycji i nowoczesności przy jednym stole". To potrawy, gdzie tradycja przenika się z nowoczesnością. "Wisienką na torcie" uroczystego podsumowania projektu był występ Joanny Bartel.
Przez cały 2022 rok w Borku Wlkp. zorganizowano cykl imprez jubileuszowych związanych z 630-leciem lokacji miasta. Jedną z nich był projekt - "Wokół tradycji i nowoczesności przy jednym stole", w który zaangażowało się trzynaście Kół Gospodyń Wiejskich: Bruczków, Jeżewo, Strumiany, Skokówko, Grodnica, Leonów, Celestynów, Zalesie, Koszkowo, Trzecianów, Bolesławów, Skoków, Siedmiorogów Pierwszy.
- Raz na miesiąc albo na dwa miesiące spotykaliśmy się w ośrodku i panie przygotowywały różnorodne potrawy na bazie bohaterki np. dyni, zapraw ze słoika, lemoniady i powstawały różnorodne przepyszne wariacje, które ujęliśmy w "Przepyszniku" - mówił Justyna Chojnacka, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Borku Wlkp.
[FOTORELACJA]9832[/FOTORELACJA]
W publikacji znalazło się 125 przepisów m.in. na dżemy, zupy, galaretki, sałatki, paprykarze, krokiety, pierogi czy słodkości. Szefowa boreckiej kultury poleca babkę czekoladową.
- Babka czekoladowa to pyszny wypiek, który króluje na stole w moim domu rodzinnym przy omal każdej okazji. Polecam bardzo na świąteczny deser lub codzienny podwieczorek. Pyszna, słodka, aromatyczna i zawsze się udaje - mówi Justyna Chojnacka.
Z kolei burmistrz Marek Rożek stawia na konkrety. Mieszkańcom proponuje szare kluski.
- To prostota w najlepszym wydaniu. To tradycyjna i treściwa potrawa kuchni wielkopolskiej, która ze względu na łatwość przygotowania i dostępność podstawowego składnika - ziemniaków, zyskała popularność i wiernych zwolenników. Kluski można podawać na kilka sposobów i w każdej wersji smakują rewelacyjnie. warto je włączyć do współczesnego menu. Przypominam zatem przepis i polecam wszystkim ten tradycyjny lokalny przysmak - poleca burmistrz Marek Rożek w "Przepyszniku".
"Przepysznik” jak podkreślano jest wyrazem podtrzymywania tradycji i szacunku m.in. do kultury, produktu lokalnego, regionalnego, pracy rąk, wiedzy i umiejętności mieszkańców.
- Niech trzymany w Waszych rękach "Przepysznik" będzie inspiracją do odkrywania smaków i aromatów, ich różnorodnych połączeń i przenikania się w garnkach i na talerzach jak tradycja i nowoczesność przenikały się na warsztatach i biesiadach "wokół stołu" jako nasze świadectwo kulinarne tu i teraz oraz jako dziedzictwo dla przyszłych pokoleń - czytamy w "Przepyszniku".
Publikację można zakupić w MGOK w Borku Wlkp.
Wieczór zakończył występ Joanny Bartel na scenie MGOK Borek Wlkp.
[ALERT]1669458899835[/ALERT]
Poeta13:55, 26.11.2022
7 3
Do tego wysublimowanego tytułu dodałbym qutach w dopie 13:55, 26.11.2022
b16:16, 26.11.2022
2 4
chyba kaszankę podali na finał 16:16, 26.11.2022
Orrk20:23, 26.11.2022
3 3
Jedzta, Jedzta, Mateo śnilo się 7 krów chudych, idzie bida,kryzys,przetrwają tylko żule bo oni już biedniejsi nie będą. 20:23, 26.11.2022
Borkowianin11:25, 27.11.2022
3 3
3 z prawej ale laseczka na scenie 11:25, 27.11.2022
Nick06:46, 28.11.2022
2 0
Chodzi o tą panią w spodniczce 06:46, 28.11.2022