Zamknij
REKLAMA

W publikacji znalazły się dania, które mieszkańcy mieli okazję degustować podczas jubileuszowych imprez - Wokół tradycji i nowoczesności...

11.35, 26.11.2022 MiS Aktualizacja: 16.24, 30.11.2022
Skomentuj Foto: Gostyn24.pl
REKLAMA

- Palce lizać, niebo w gębie, miód malina...doskonałe, wyśmienite, smakowite - brzmią pierwsze słowa przedmowy zawartej w boreckim "Przepyszniku". W publikacji znalazły się dania, które mieszkańcy mieli okazję degustować podczas jubileuszowych imprez "Wokół tradycji i nowoczesności przy jednym stole". To potrawy, gdzie tradycja przenika się z nowoczesnością. "Wisienką na torcie" uroczystego podsumowania projektu był występ Joanny Bartel.

Przez cały 2022 rok w Borku Wlkp. zorganizowano cykl imprez jubileuszowych związanych z 630-leciem lokacji miasta. Jedną z nich był projekt - "Wokół tradycji i nowoczesności przy jednym stole", w który zaangażowało się trzynaście Kół Gospodyń Wiejskich: Bruczków, Jeżewo, Strumiany, Skokówko, Grodnica, Leonów, Celestynów, Zalesie, Koszkowo, Trzecianów, Bolesławów, Skoków, Siedmiorogów Pierwszy. 

- Raz na miesiąc albo na dwa miesiące spotykaliśmy się w ośrodku i panie przygotowywały różnorodne potrawy na bazie bohaterki np. dyni, zapraw ze słoika, lemoniady i powstawały różnorodne przepyszne wariacje, które ujęliśmy w "Przepyszniku" - mówił Justyna Chojnacka, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Borku Wlkp.   

[FOTORELACJA]9832[/FOTORELACJA]

W publikacji znalazło się 125 przepisów m.in. na dżemy, zupy, galaretki, sałatki, paprykarze, krokiety, pierogi czy słodkości. Szefowa boreckiej kultury poleca babkę czekoladową.

- Babka czekoladowa to pyszny wypiek, który króluje na stole w moim domu rodzinnym przy omal każdej okazji. Polecam bardzo na świąteczny deser lub codzienny podwieczorek. Pyszna, słodka, aromatyczna i zawsze się udaje - mówi Justyna Chojnacka. 

Z kolei burmistrz Marek Rożek stawia na konkrety. Mieszkańcom proponuje szare kluski.

- To prostota w najlepszym wydaniu. To tradycyjna i treściwa potrawa kuchni wielkopolskiej, która ze względu na łatwość przygotowania i dostępność podstawowego składnika - ziemniaków, zyskała popularność i wiernych zwolenników. Kluski można podawać na kilka sposobów i w każdej wersji smakują rewelacyjnie. warto je włączyć do współczesnego menu. Przypominam zatem przepis i polecam wszystkim ten tradycyjny lokalny przysmak - poleca burmistrz Marek Rożek w "Przepyszniku".

"Przepysznik” jak podkreślano jest wyrazem podtrzymywania tradycji i szacunku m.in. do kultury, produktu lokalnego, regionalnego, pracy rąk, wiedzy i umiejętności mieszkańców.  

- Niech trzymany w Waszych rękach "Przepysznik" będzie inspiracją do odkrywania smaków i aromatów, ich różnorodnych połączeń i przenikania się w garnkach i na talerzach jak tradycja i nowoczesność przenikały się na warsztatach i biesiadach "wokół stołu" jako nasze świadectwo kulinarne tu i teraz oraz jako dziedzictwo dla przyszłych pokoleń - czytamy w "Przepyszniku". 

Publikację można zakupić w MGOK w Borku Wlkp. 

Wieczór zakończył występ Joanny Bartel na scenie MGOK Borek Wlkp.

[ALERT]1669458899835[/ALERT]

(MiS)
 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (5)

PoetaPoeta

7 3

Do tego wysublimowanego tytułu dodałbym qutach w dopie 13:55, 26.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

bb

2 4

chyba kaszankę podali na finał 16:16, 26.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OrrkOrrk

3 3

Jedzta, Jedzta, Mateo śnilo się 7 krów chudych, idzie bida,kryzys,przetrwają tylko żule bo oni już biedniejsi nie będą. 20:23, 26.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BorkowianinBorkowianin

3 3

3 z prawej ale laseczka na scenie 11:25, 27.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

NickNick

2 0

Chodzi o tą panią w spodniczce 06:46, 28.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
REKLAMA
0%