Wszystko wyglądało pysznie i kolorowo, a jeszcze lepiej smakowało. Mali "cukiernicy" na bieżąco konsumowali swoje wielkanocne wypieki. Wszystko w ramach Wielkanocnych Warsztatów Kulinarnych, jakie miały miejsce w Domachowie.
W Biskupiańskim Gościńcu dwa razy w miesiącu odbywają się zajęcia dla dzieci, podczas których poznają one biskupiańskie tradycje. Już za kilka dni święta, dlatego specjalnie dla nich zorganizowano Wielkanocne Warsztaty Kulinarne. Mali "cukiernicy" pod czujnym okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Domachowie uczyli się jak zrobić pyszne ciasteczka.
- Dzieci lubią zabawę w kuchni i jak mają możliwość wsypywania mąki i wbijania jajek to są zachwycone. Dzisiaj właśnie to robią, przygotowywane jest ciasto do muffinek. Ponadto dzieci same ugniatają ciasto, wykrawają ciasteczka, które trafiają do piekarnika - mówiła Beata Kabała z GCKiR w Krobi.
Po kwadransie kruche wypieki, na które przepis można znaleźć w biskupiańskim przepiśniku - "Biskupizna ze smakiem" były gotowe. Każde dziecko otrzymało kilka sztuk na talerzyk i mogło je ozdabiać lukrem, pisakami lub posypką. Kiedy ciasteczka nabrały wielkanocnego charakteru, szybko znikały z talerzy.
[ALERT]1649682630354[/ALERT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz