Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, w wyniku podjętych działań urzędowych w jednej z partii tatara wołowego sprzedawanego w sklepach Biedronka wykryto bakterie Escherichia coli, które mogą powodować gorączkę i biegunę.
Zakwestionowana partia „Tatara wołowego. Kraina Mięs”, 250 g została wyprodukowana w SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn, właściciela sklepów Biedronka. Numer partii: 02752 02751K, termin przydatności do spożycia: 15.10.2020.
- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego, w tym dróg dystrybucji. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole zaplanował dodatkowe próbkobranie urzędowe w nadzorowanym podmiocie – czytamy na stronie GIS
Jak poinformowały służby sanitarne nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku jego zjedzenia i wystąpienia niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.
- Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa – czytamy w ostrzeżeniu GIS
Pola20:05, 15.10.2020
6 0
Trzeba być *%#)!& żeby takie coś i wszystkie te mielone goowna kupować w marketach 20:05, 15.10.2020
Toja20:14, 15.10.2020
4 0
Myślałem że GIS jest od zamykania takich mordowni, a tu niespodziewajka oni są od ostrzegania. 20:14, 15.10.2020