Ryby, to bardzo chodliwy towar, zwłaszcza przed świętami. Mimo wielu zalet, przetworzone mogą jednak stać się szkodliwe dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny poinformował na swoich stronach, że jedna z dużych sieci handlu hurtowego wycofuje z obrotu produkty rybne, wyprodukowane w jarocińskiej przetwórni. Powód? Zanieczyszczenie bakteriami
Chodzi o produkty pn. MC halibut niebieski, steki, wędzone. Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma MAKRO Cash and Carry Polska S.A. poinformowała organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu z obrotu obu tych produktów, o numerze partii 01/340, wyprodukowanych przez firmę Rybhand Sp. z o.o. Sp. k. z siedzibą w Jarocinie - weterynaryjny numer identyfikacyjny 30061802. - Decyzja związana jest w z wynikiem badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez przedsiębiorcę, w których stwierdzono przekroczoną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w produkcie z tej partii. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – czytamy na stronie GIS
Również sieć MAKRO ostrzega, żeby nie spożywać obu tych produktów, a zakupione zwracać w punktach sprzedaży. Przeprasza też za zaistniałą sytuację - Jeżeli posiadacie Państwo produkt o takim oznakowaniu lub kupiliście Państwo ten produkt w mniejszej ilości na wagę w hali Makro w dniach 9-12.12.2019 prosimy o niespożywanie produktu, o wycofanie z dalszego obrotu oraz o kontakt z halą Makro, w której produkt został zakupiony, w celu zwrotu towaru lub ewentualnego uzyskania bardziej szczegółowych informacji (…) Działanie powyższe zostało podjęte przez Makro Cash and Carry Polska S.A. w trosce o bezpieczeństwo i jakość oferowanych produktów, co jest priorytetem naszej firmy. Serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z zaistniałą sytuacją – czytamy w komunikacie Makro Cash and Carry Polska S.A.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz - TUTAJ -
Jak można przeczytać na portalach związanych ze zdrowiem - Listerioza jest chorobą zakaźną zazwyczaj spowodowaną spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes (...) Choroba dotyczy prawie wyłącznie osób starszych, kobiet w ciąży, noworodków, jak również osób z upośledzeniem odporności spowodowanym, m.in. chorobami nowotworowymi, leczeniem immunosupresyjnym, cukrzycą, przewlekłą chorobą nerek, alkoholizmem, zakażeniem HIV - czytamy na stronie mp.pl
płotek18:03, 15.12.2019
i ryby tyż ,chyba faktycznie trzeba przejsc na wodorosty
www19:49, 15.12.2019
A co z tymi co nie mają internetu i nie czytają
rybak11:51, 16.12.2019
Czy firma mieści się w Jarocinie czy w Jaraczewie/koło Jarocina/
jerzy21:31, 18.12.2019
To co nie badali ryb przed sprzedażą , czy specjalnie chcieli potruć ludzi na święta ????!!!!??
Dżej Dżej06:30, 26.12.2019
To ta firma co współwłaścicielka czy żona właściciela jest z Gostynia? Koleżanka z liceum dziennikarki gostyńskiej?
Jan17:42, 26.12.2019
Nie jedzcie ryb za dużo. Smalec jest zdrowszy. Najmniej skażone sardynki
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
4 0
Przeczytaj dokładnie artykuł