Zamknij

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję nakazującą firmie wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie w Manieczkach.

15:11, 11.10.2019 J.J Aktualizacja: 15:22, 11.10.2019
Skomentuj Foto: Fotolia Foto: Fotolia

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję nakazującą firmie wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie w Manieczkach. Wykryto na nich bakterie Salmonella Enteritidis. Producent podjął decyzję wybiciu stada.

Jak informuje Główny Inspektorat Weterynaryjny chodzi o jaja z chowu na wolnym wybiegu, pochodzących z kurnika K-16. To właśnie tam wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Ich producentem jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., z Manieczek koło Śremu - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku. - czytamy na stronie GIS Więcej szczegółów znajdziecie - TUTAJ - 

Zobaczcie czy nie macie ich w domu, bo jaja te z uwagi na bliskie sąsiedztwo mogły się także znaleźć w gostyńskich sklepach. Jak ostrzega GIS nie należy ich spożywać szczególnie na surowo z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.


Foto: GIS

Z kolei portal sremnaszemiasto.pl, poinformował dziś, że producent podjął decyzję o wybiciu całego podejrzanego stada o liczebności 6400 kur o czym poinformował w specjalnym oświadczeniu, które publikujemy poniżej 

 Kurnik K –16 z dodatnim wynikiem w kierunku salmonelli enteritidis - liczebność stada kur 6400 szt w dniu 01-10-2019r został poddany ubojowi –stado zlikwidowane!!! Decyzja o likwidacji stada K-16 jest decyzją podjętą przez naszą firmę, celem przeciwdziałania potencjalnego zagrożenia, ponieważ procedury weterynaryjne nie przewidują likwidacji stad w takich przypadkach. Jajka pochodzące z takich stad mogą być przeznaczane do zakładów przetwórczych z obróbką termiczną np. proszkownie jaj. Jajka pochodzące z produkcji tego kurnika zostały wycofane z obiegu w trybie zgodnym z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Śremie. Wszystkie procedury związane z takim zagrożeniem, zostały wdrożone w trybie natychmiastowym i nadzorowane są przez odpowiedzialne organy. Jajka, które pochodziły z zagrożonego kurnika praktycznie nie stanowiły żadnego niebezpieczeństwa oczywiście przy zachowaniu podstawowych zasad higieny postępowania z żywnością, w szczególności po poddaniu obróbce termicznej.
Wszystkie wcześniejsze informacje medialne o skażonych jajach salmonellą nie odpowiadają prawdzie, ponieważ badania wykazały obecność bakterii w ściółce kurnika, a nie na lub w jajkach.

Obecnie, po przeprowadzonych badaniach przez służby weterynaryjne wszystkich kurników, możemy zagwarantować naszym odbiorcom, iż jajka pochodzące z naszej firmy odpowiadają normom sanitarno-weterynaryjnym.
- czytamy w oświadczeniu przekazanym przez prezesa zarządu
mgr inż. Łukasza Mroczkiewicza

Foto: GIS

 

(J.J)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

kibickibic

5 2

W jakim języku jest zdanie tytułowe: "Wybito wszystkie kury 6400 sztuk"? 21:49, 11.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

GajaGaja

1 0

go vege ❤️ 22:22, 15.10.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%