Zamknij
REKLAMA

Sprawdź czy nie masz ich w lodówce

13:25, 07.09.2019 | J.J
REKLAMA
Skomentuj

Główny Inspektorat Sanitarny ma sporo pracy. W ostatnim czasie nakazał wycofanie z obiegu marynowane pieczarki, w których wykryto  dwutlenek siarki, mimo że na etykiecie nie było o tym ani słowa. Ich spożycie przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny mogło wywołać reakcję alergenną. 

Państwowa Inspekcja Sanitarna poddała badaniu produkowane przez Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska „Pieczarki marynowane całe KRISTER” Chodzi o partię nr: 1, z datą minimalnej trwałości: 01.2020. W tej zbadanej przez sanepid partii znajdował się dwutlenek siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Na etykiecie nie umieszczono jednak informacji o jego obecności. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną - Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Organy. Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu.Producent rozpoczął proces wycofywania od kontrahentów całego asortymentu (pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g) bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości – czytamy na stronie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie spożywały wskazanej w komunikacie partii produktu.


 

(J.J)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone