Ponad 33 metry miał wielkanocny mazurek, który przygotowano na kaliskiej starówce. Ciasto składało się z kilku warstw, między innymi z kajmaka wyprodukowanego w Gostyńskiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Jednym z najbardziej popularnych przysmaków Wielkiej Nocy są mazurki. W Kaliszu oddalonym o 100 kilometrów od Gostynia powstał - nieoficjalnie - najdłuższy mazurek w Polsce. Ciasto mierzyło dokładnie 33 metry i 71 centymetrów.
- Do przygotowania tego tradycyjnego świątecznego wypieku zużyto: ponad 40 kilogramów mąki, 300 jajek, 15 kilogramów cukru, 15 kilogramów tłuszczu - czytamy na RMF FM.
To nie wszystko! Mazurek udekorowano między innymi kajmakiem - masą krówkową z Gostyńskiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Przygotowaniem ciasta zajęli się cukiernicy z piekarni przy ul. Obozowej - Społem PSS Kalisz. Z kolei gotową bazę na rynek pod kaliski ratusz dostarczyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Kaliszu.
Mazurek to ciasto pieczone w wielu domach na Wielkanoc. Uważa się, smakołyk wywodzi się z Mazowsza, ponieważ jego nazwa pochodzi od słowa "Mazur”, które było niegdyś nazwą mieszkańców tego regionu. Okazuje się jednak, że ciasto to prawdopodobnie wywodzi się z Turcji. W naszym kraju natomiast zaczęto go regularnie wypiekać w XVII wieku.
Źródło: Facebook Społem PSS w Kaliszu/Fakty Kaliskie/RMF FM
[ALERT]1711456022496[/ALERT]
Mleczarz22:18, 26.03.2024
2 1
Wiadomo, gostynskie produkty najlepsze. Kajmak bezkonkurencyjny. 22:18, 26.03.2024
Hmmm11:40, 27.03.2024
0 0
Jak nie ma emulgulatora E 270, i gumy guar, to podejrzane. 11:40, 27.03.2024