Pomimo rygorystycznych norm przy produkcji żywności, raz po raz zdarza się, że znajdzie się wyrób, którego spożycie może być zagrożeniem dla zdrowia i życia. Tym razem padło na popularną przyprawę chętnie używaną przy zaprawianiu ogórków, a sezon ogórkowy w pełni.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie o wykryciu pałeczek salmonelli w ziarnach gorczycy białej znanej firmy Prymat. Zidentyfikowano je jako szczepy Salmonella Typhimurium, typowe dla zanieczyszczenia odchodami zakażonych zwierząt. Pechowa seria to torebki oznaczone w ten sposób: „ Gorczyca biała cała” firmy Prymat sp. z o.o, Ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój, 30 g, numer partii: 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022. - Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym zagrożeniem zatrucia pokarmowego – czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Organy PIS ustalają miejsca dystrybucji wadliwej partii i nadzorują wycofanie jej z obrotu.
Co, jeśli znajdziemy w kuchennych szafkach jedną z torebek z ziarnami zakażonymi groźną bakterią? - Nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie – brzmi wyraźne zalecenie Inspekcji Sanitarnej.
Jak do wyników kontroli odniósł się producent zakażonej przyprawy? Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy. Zaprasza też wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.
Sprawdźmy więc dokładnie, czy nie przyprawimy ogórków niechcianymi pałeczkami.
Super 06:30, 17.07.2019
Kupując gorczycę liść laurowy i ziele angielskie w okresie zapraw ogórków, przerzuca sobie je do małych słoiczków. Nie zostawiam papierowych opakowań. Część już wykorzystałam. Co z moimi ogórkami. Prymat niech konferencje prasową zrobi i uspokoi ludzi. Jak w gorczycę może sallmonella być. Nie kumam. 06:30, 17.07.2019
www08:10, 17.07.2019
1 0
Dokładnie robię tak samo Wszystko już mam w pojemnikach . 08:10, 17.07.2019