Zamknij

Środki do dezynfekcji w gastronomii - co wybrać?

16:15, 30.11.2020 Artykuł sponsorowany Aktualizacja: 16:16, 30.11.2020
Skomentuj

Jak odpowiednio zdezynfekować lokal gastronomiczny w dobie pandemii? Prawidłowa dezynfekcja lokalu w dobie pandemii jest niezaprzeczalnie jednym z najważniejszych zadań stojących przed właścicielem punktu gastronomicznego. Wirus SARS-CoV-2 rozprzestrzenia się poprzez kichanie, kaszel, a nawet - przez zwykłe mówienie. Może on osiadać na na rękach, a z nich rozprzestrzeniać się na wszystkie powierzchnie, które akurat zostaną dotknięte.

Kluczowa jest świadomość, że wirus ten wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur. Z tego względu "tradycyjne" metody dezynfekcji lokalu w obecnych czasach mogą okazać się zawodne.

Aby prawidłowo poradzić sobie z wirusem, konieczne jest stosowanie płynów odkażających zawierających w sobie co najmniej 70% alkoholu, a także detergentów połączonych z wodą (wirus jest wrażliwy na kontakt z wodą, mydłem oraz z alkoholem). Dodatkowo, należy pamiętać o regularnym przemywaniu oraz odkażaniu dłoni i użytkowanych powierzchni.

Na jakie środki warto postawić?

Wybierając produkty mające zapewnić najwyższy poziom higienicznego bezpieczeństwa w lokalu, należy mieć na względzie to, iż nie wszystkie preparaty się do tego nadają. Dokonując zakupu, kluczowe jest postawienie na środki przeznaczone do profesjonalnego użytku, czyli takie, które nie posiadają w swoim składzie substancji mogących wejść w reakcję z podawanych jedzeniem i napojami. Ważne jest szukanie produktów mających atest PHZ (Państwowego Zakładu Higieny).

Z tego względu, że zakupione preparaty będą w lokalu gastronomicznym stosowane ze wzmożoną częstotliwością, dobrze jest postawić na produkty o większej pojemności (takie rozwiązanie zauważalnie ograniczy koszty). Pamiętajmy również o tym, aby w przypadku płynów do mycia naczyń wybierać takie, które posiadają neutralne pH. Niektóre z dostępnych środków przed użyciem muszą być zmieszane z wodą, co może nieco komplikować ich użycie - warto poszukać informacji o tym, jak dany produkt należy stosować, jeszcze przed jego zakupem.

W sklepie Multigastro możliwe są do zakupienia liczne środki dezynfekcji przeznaczone do stosowania przez profesjonalne punkty gastronomiczne. Są to produkty ułatwiające zachowanie prawidłowego poziomu higieny, rekomendowane do użytku w różnego typu restauracjach, kawiarniach, jadłodajniach oraz hotelach. Wśród nich znajdziemy m.in. środki zapewniające dezynfekcję powierzchni oraz rąk, maseczki, rękawice ochronne, przyłbice, dystrybutory płynów odkażających, ścianki ochronne, a także profesjonalne sterylizatory powietrza.

Prawidłowa dezynfekcja baru, stołów, klamek od drzwi i innych obiektów w obecnej sytuacji to absolutna podstawa. Z tego względu sklep Multigastro dba o to, aby wszystkie dostępne produkty spełniały wszelkie wymagania higieny oraz bezpieczeństwa, a także by mogły być bezpiecznie stosowane również w kontakcie ze skórą.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%