Zamknij
REKLAMA

Jakie są rodzaje wag?

07:45, 01.10.2019 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Wagi to urządzenia, które pomagają określić masę lub ciężar różnych przedmiotów, a niekiedy substancji.

Najczęściej pomiar odbywa się na zasadzie równoważenia sił, a także z wykorzystaniem innych zjawisk fizycznych. Urządzenia te mają zastosowanie w wielu dziedzinach od życia codziennego, poprzez medycynę, farmację, a także handel. Dlatego też wyróżnia się wiele rodzajów wag.

Pierwsza z wag

Waga szalkowa to jedna z najstarszych i najprostszych w działaniu wag. Zbudowana jest ona z dwóch szalek, a jej działanie jest niezwykle proste i intuicyjne. Na jednej z szal kładziemy ważony przedmiot, natomiast na drugiej odważniki, do momentu, aż szalki wagi zrównają się ze sobą. Suma odważników jest wagą danego przedmiotu.

Wagi sklepowe oraz domowe

Wagi sklepowe do niedawna były jedynie nieco bardziej rozwiniętymi waga szelkowymi, jednak obecnie zostały one zastąpione poprzez wagi elektroniczne, które są łatwiejsze w obsłudze, a także wygodniejsze. Wiele z nich posiada także możliwość obliczenia należności za zważony towar. Wagi domowe natomiast służą do ważenia masy ludzkiego ciała. Obecnie coraz więcej modeli to modele elektryczne, które pozwalają także na połączenie ich z aplikacjami mobilnymi.

Wagi specjalistyczne

Wśród wielu modeli wag, można spotkać także urządzenia do bardziej profesjonalnego zastosowania, jakimi są wagi laboratoryjne. Charakteryzują się one niezwykłą precyzyjnością pomiarów do setnych, a nawet tysięcznych grama. Bardzo często można je podpiąć także do drukarki czy też komputera. Wśród tych modeli można wyróżnić między innymi wagi apteczne, które głównie wykorzystywane są w pracowniach farmaceutycznych, w trakcie przygotowywania leków, a także opracowywania receptur. Tego typu wagi wykorzystywane są także w laboratoriach przemysłowych. Podobnie jak wagi laboratoryjne wagi jubilerskie to niezwykle czułe wrażliwe urządzenia, które pozwala odmierzać wartość przedmiotów. Ich odpowiednia kalibracja pozwala wykorzystywać odpowiednia ilość kruszcu w trakcie

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone