Zamknij
REKLAMA

Badania mikrobiologiczne i ich specyfika

09:17, 04.03.2019 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Skąd wiemy, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna? Oczywiście, z pewnością nie brakuje wśród nas osób przekonanych o tym, że nigdy nie ma takiej pewności, a tym samym trzeba liczyć na szczęście. W rzeczywistości jednak dziesiątki produktów spożywczych nigdy nie zostałoby dopuszczonych do sprzedaży, gdyby nie przeszło odpowiednich badań. Za jedne z najważniejszych uznaje się badania mikrobiologiczne wykonywane zawsze w specjalistycznych laboratoriach, z wykorzystaniem odpowiedniego sprzętu i pod opieką osób, które mogą pochwalić się stojącą na bardzo wysokim poziomie wiedzą i doświadczeniem.

Bakterie i ich znaczenie

Szacuje się, że na Ziemi mamy do czynienia z bakteriami już od około 3,5 miliarda lat. Nic zatem dziwnego, że dziś jest to grupa wyjątkowo różnorodna wówczas, gdy analizuje się konkretne reakcje metaboliczne, z jakimi mamy w jej ramach do czynienia. Bakterie to zresztą niezbędny element świata, który nas otacza. Utrzymywanie, że wszystkie są szkodliwe, można uznać za spore uproszczenie, choć wielu z nich rzeczywiście powinniśmy się obawiać.

Oczywiście, liczba chorób, którymi można zarazić się jedząc zainfekowaną żywność, nie jest tak duża, jak liczba tych, które są przenoszone z człowieka na człowieka. Tak długo jednak, jak choroby takie istnieją, żywność musi być badana pod kątem obecności szkodliwych drobnoustrojów. Najczęściej pojawiającym się w tym kontekście zagrożeniem wydają się być zatrucia pokarmowe. Te powodują zresztą nie tylko same drobnoustroje, ale również ich toksyny. Nic więc dziwnego, że obowiązkiem każdego producenta żywności jest dążenie do tego, aby produkowany przez niego środek spożywczy miał odpowiednią jakość i był bezpieczny.

Rola analizy mikrobiologicznej

Badania mikrobiologiczne są konsekwencją obowiązującego również w Polsce prawa żywnościowego. Ich celem jest przy tym utrzymywanie tak zwanych czynników zagrożeń na możliwie jak najniższym poziomie. W konsekwencji badania te mogą być uważane za integralną część zarządzania bezpieczeństwem środków spożywczych. Mają przy tym do spełnienia przynajmniej kilka funkcji. Tu warto wspomnieć nie tylko o monitorowaniu aktualnej sytuacji. Służą one także do analizy trendu, a także do wykrywania nowych zagrożeń.

Gdzie wykonuje się badania mikrobiologiczne

Ogromne znaczenie, jakie mają badania mikrobiologiczne sprawia, że nie ma mowy o wykonywaniu ich w miejscu przypadkowym. Istnieją jednak specjalne sieci laboratoriów, którym zleca się realizację tego typu zadań. Najczęściej oferują one analizy mikrobiologiczne produktów spożywczych nie tylko stanowiące o bezpieczeństwie żywności. Wykonywane są też takie, które można określić mianem wskaźnika higieny. W tym celu konieczne jest wykorzystywanie nie tylko normatywnych metod badawczych charakterystycznych dla danego rodzaju produktów, ale również wysokiej jakości sprzętu oraz testów. Pozwala to na uzyskanie odpowiedzi na pytanie o to, z jakim poziomem zanieczyszczeń mikrobiologicznych mamy do czynienia w całym procesie produkcyjnym.

(Artykuł sponsorowany)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone