Zamknij
REKLAMA

Catering na święta – co warto o nim wiedzieć?

15:35, 28.11.2018 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Święta Bożego Narodzenia to fantastyczny czas w roku. Spotkania w gronie rodziny, zimowa atmosfera i przepiękne ozdoby. Nie można zapomnieć również o smakowitym wigilijnym jedzeniu, z daniami takimi jak czerwony barszcz z uszkami, pierogi, kutia, smażony karp i piernik na czele. Choć tradycyjnym świątecznym daniom nie można odmówić smaku, to ich wykonanie jest nie tylko pracochłonne, ale też wymaga biegłości w sztuce kulinarnej. Alternatywą dla zapracowanych może być catering na święta, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Dla kogo catering na święta?

Polacy coraz chętniej decydują się na wykupienie cateringu. I nie chodzi tu tylko o catering dietetyczny (tzw. dieta pudełkowa), który od kilku lat święci triumfy, ale przede wszystkim o ten, który serwowany jest gościom na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Obecnie niewiele osób decyduje się na przygotowanie dań na przyjęcia komunijne, chrzciny czy rodzinne jubileusze samodzielnie. Dlaczego catering cieszy się coraz większą popularnością? Przede wszystkim ze względu na brak czasu. Lepienie pierogów czy smażenie ryb wymaga nie tylko samego przygotowania, ale też odpowiednich zakupów. Osoby decydujące się na zamówienie cateringu na święta mają więcej czasu na inną część świątecznych przygotowań, np. sprzątanie czy wykonywanie bożonarodzeniowych ozdób.

Jakie dania można zamówić na święta?

Specjalny catering świąteczny można zamówić nie tylko u firm specjalizujących się w tego typu usługach, ale także w licznych restauracjach. W ofertach nie brakuje tradycyjnych wigilijnych dań:

* czerwonego barszczu z uszkami,
* pierogów,
* postnego bigosu,
* smażonego karpia,
* ryby po grecku,
* kutii,
* klusek z makiem,
* piernika lub pierniczków,
* kompotu z suszu.

Co więcej, wielu dostawców cateringowych, np. http://sklep.estella.pl (specjalizujący się w cateringu na terenie Poznania i okolic) uzupełnia swoją ofertę dodatkowo o smakołyki, które można podawać również pierwszego czy drugiego dnia świąt. Do przysmaków takich jak karp czy uszka można domówić np.:

* dania na bazie ryb takich jak sandacz, łosoś,
* zimne przekąski w postaci np. ryb w galarecie czy pasztetów z orzechami,
* sałatki śledziowe, makaronowe i ziemniaczane,
* dania obiadowe mięsne (np. filet z kaczki z żurawiną lub policzki wołowe).

Jaki jest koszt cateringu świątecznego?

Trudno jednoznacznie określić, jaki jest koszt całego cateringu na święta – zależy to od liczby gości, którzy będą z niego korzystać oraz od liczby zamówionych dań. Niemniej jednak za popularne świąteczne przysmaki trzeba zapłacić mniej więcej:

* barszcz czerwony (1 l) – do 20 zł,
* pierogi z kapustą i z grzybami (1 sztuka) – ok. 3 zł,
* uszka (6 sztuk) – 5 zł,
* sernik (1 kg) – ok. 35 zł,
* smażony karp (1 porcja) – ok. 10 zł,
* karp po żydowsku (1 porcja) ok. 12 zł,
* kutia (1 kg) – ok. 50 zł.

 

(Artykuł sponsorowany)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone