Zamknij
REKLAMA

Kaczka – klasyka polskiej kuchni wraca na salony!

08:11, 13.02.2018 | Artykuł sponsorowany
REKLAMA
Skomentuj

Dania mięsne z kaczką w roli głównej przez bardzo długi czas gościły w tradycyjnej kuchni polskiej i zajmowały w niej ważne miejsce. Z czasem moda kulinarna zaczęła się zmieniać i kaczka została wyparta przez inne rodzaje mięs, głównie przez kurczaka i indyka. Dlaczego tak się stało? Jakie właściwości odżywcze ma mięso z kaczki i jak ją przyrządzić, aby zachwycała swoim wyglądem i smakiem? Sprawdź już teraz i skuś się na fenomenalną kaczkę po staropolsku!

Cała prawda o kaczce
Kaczka rzeczywiście przez długi czas zajmowała istotne miejsce na polskich stołach. Przepisów na mięso z kaczki jest bardzo wiele, dlatego za każdym razem można serwować ją w zupełnie innej odsłonie – na pewno prędko się nie znudzi. Dlaczego więc została zepchnięta na dalszy plan i obecnie pojawia się w naszych domach dość sporadycznie, a bywa i tak, że nie pojawia się wcale? Chyba głównym z powodów jest to, że kaczka oferuje mięso tłuste i kaloryczne. Obecnie zaś – „w dobie fit” – staramy się unikać tego typu produktów. Ale czy kaczka to faktycznie samo zło ociekające tłuszczem?

To prawda, że mięso kaczki jest kaloryczne i tłuste, zatem nie ma najmniejszych szans w starciu z kurczakiem czy indykiem, jeśli chodzi np. o kwestię diety dla osób odchudzających się, a dokładniej rzecz ujmując, na pewno nie powinna się znaleźć w ich codziennym jadłospisie. Jeśli natomiast będzie jadana z umiarkowaną częstotliwością i w rozsądnych ilościach, może mieć… pozytywny wpływ na zdrowie!

Ilu lekarzy i dietetyków, tyle też opinii, niemniej już od dłuższego czasu mówi się o tym – choć nie są to informacje jednoznacznie potwierdzone – że spożywanie mięsa kaczki może mieć istotny i bardzo pozytywny wpływ na obniżenie „złego” cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że kaczkę charakteryzuje znacznie bardziej korzystny profil kwasów tłuszczowych niż np. w przypadku mięsa czerwonego. Warto też dodać, że kaczka jest bogatym źródłem białka, a także licznych witamin i minerałów (m.in. witaminy z grupy B, magnez, żelazo).

Kaczka – przygotowanie
Fakt, iż obecnie spożywamy kaczkę w niewielkich ilościach, może wynikać również z tego, że wiele osób uważa, iż jest to mięso, do przygotowania którego potrzebna jest ogromna wiedza i umiejętności kulinarne na wysokim poziomie. Nic bardziej mylnego! Przygotowanie kaczki do pieczenia jest bajecznie proste i szybkie. Jedynym minusem jest fakt, iż samo pieczenie – w przypadku kaczki w całości – jest dość długie, bo trwa średnio 2-2,5 godziny.

Ale tak naprawdę to także nie powinno stanowić większego kłopotu. W czasie, gdy kaczka piecze się w piekarniku, możesz zająć się innymi czynnościami domowymi i jedynie doglądać jej raz na jakiś czas, ewentualnie podlewając ją lub zmniejszając temperaturę, jeśli zbyt szybko zacznie się rumienić. Przyrządzenie zjawiskowej kaczki nie wymaga dużych umiejętności i sporej ilości składników.

Kaczka po staropolsku – sekret tkwi w prostocie
Jak zostało już nadmienione, w dawnych czasach kaczka święciła triumfy na polskich stołach. Właśnie wtedy też powstało całe mnóstwo ciekawych przepisów z mięsem kaczym w roli głównej. Warto zwrócić uwagę szczególnie na takie niebanalne propozycje (obecnie, bo dawniej były one na porządku dziennym) jak kaczka z owocami. Kaczka po staropolsku (rewelacyjny przepis na nią znajdziesz TUTAJ) z takimi owocami jak np. jabłka czy gruszki to prawdziwy majstersztyk polskiej kuchni.

Jej smak, aromat i wygląd zniewalają, więc tym bardziej trudno uwierzyć w to, że tak łatwo ją wykonać. Naprawdę potrzebujesz zaledwie kilku składników – wybranych owoców do wypełnienia kaczki, odrobiny soli, pieprzu i ziół, takich jak np. majeranek, owoce jałowca i imbir. Tylko tyle! Nie wahaj się i już teraz sięgnij po tradycyjne przepisy naszych przodków – sukces kulinarny gwarantowany!

(Artykuł sponsorowany)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone | 2018