Zamknij

Pożywna zupa na zimę? Zobacz przepisy

16:07, 24.01.2018 Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Chociaż Polacy jadają coraz mniej zup, zimą rośnie ich spożycie. Ciepłe i pożywne, nie tylko sycą, ale również rozgrzewają i dodają energii. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na smaczną zupę – inną niż klasyczna pomidorowa czy ogórkowa. Dzięki nim zasmakujesz w zupach na nowo.

Zupa ze względu na zawarte w niej warzywa to ważne źródło składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest również bardzo szybka w przygotowaniu – nie wymaga też dużego wysiłku i uwagi, właściwie gotuje się sama. Możesz przelać ją do szczelnego pojemnika i zabrać do pracy jako lunch, a jeżeli nie masz czasu na jej przygotowanie, złóż zamówienie online w jednym z lokali, np. Pauza.

Zupa gulaszowa
Dzięki dodatkowi mięsa oraz ziemniaków jest bardzo sycąca. Zaspokoi głód na kilka godzin, dlatego świetnie sprawdzi się podczas długiego dnia w pracy.

Składniki:
2 l bulionu drobiowego
1/2 kg karkówki
1/2 kg ziemniaków
2 papryki
1 papryka chili
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka w proszku.

Umyte mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie z oliwek i przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj do mięsa w garnku. Zalej całość bulionem i gotuj na średnim ogniu. Paprykę pokrój w większą kostkę, ziemniaki obierz i również pokrój.

Gdy mięso zmięknie, dodaj do garnka ziemniaki, a po kilku minutach paprykę. Na koniec dodaj pomidory z puszki. Dodaj przyprawy do smaku.

Zupa doskonale smakuje z domowymi kluseczkami, czyli klasyczną zacierką. Przygotujesz ją z odrobiny wody oraz mąki. Powstałe z ich połączenia ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Meksykańska zupa fasolowa
To zupa zainspirowana smakami Meksyku. Dzięki czerwonej fasoli jest bardzo sycąca, a za sprawą ostrej papryki działa silnie rozgrzewająco.

Składniki:
2 szklanki czerwonej fasoli
6 plasterków boczku
1 zielona papryka
1 mała cebula
1 szklanka bulionu wołowego
60 ml czerwonego wina wytrawnego
przyprawy: kumin, oregano, chili, sól, pieprz.

Umytą fasolę zalej w garnku 8 szklankami wody i gotuj przez ok. półtorej godziny. Pozostaw w garnku razem z wywarem. Na patelni podsmaż boczek i wyłóż na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Podgrzej bulion wołowy, a następnie dodaj do niego podsmażone warzywa, przyprawy i wino. Bulion i fasolę umieść w garnku i blenduj na gładką masę. Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Dopraw do smaku.

Gotową zupę przełóż na talerz, dodaj kawałki boczku. Podawaj z kawałkami ciepłej tortilli.

Krem z brokułów
Wygląda apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Możesz się o tym przekonać, zamawiając taką zupę w lokalu Pauza lub przyrządzając ją z poniższego przepisu.

Składniki:
3/4 l bulionu warzywnego
1 por
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 brokuły
4 łyżki gęstej śmietany 18%
sól i pieprz
pestki dyni (opcjonalnie)
bazylia (opcjonalnie).

Pora pokrój w krążki i zeszklij na maśle. Dodaj drobno pokrojony czosnek i podsmaż. Brokuły podziel na różyczki i razem z porem i czosnkiem dodaj do bulionu. Gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Po delikatnym wystygnięciu całość zblenduj na gładką masę. Do powstałego kremu dodaj śmietanę. Dopraw do smaku.

Zupę rozlej do bulionówek, udekoruj pestkami dyni oraz bazylią.

Który przepis na zupę wybierzesz w pierwszej kolejności? Niezależnie od wyboru, życzymy smacznego.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%