REKLAMA

Kamień do pizzy czy specjalny piec? Zobacz, co Ci się przyda, żeby przygotować idealną pizzę w domu

14:30, 12.01.2018 | Artykuł sponsorowany
REKLAMA
Skomentuj

Klasyczna włoska pizza zachwyca swoim smakiem. Dlatego coraz więcej osób podejmuje próby samodzielnego jej przyrządzenia. W domowych warunkach ciężko o kamienny piec opalany drewnem. Jego namiastką może być jednak kamień do pizzy albo specjalny piecyk. Które rozwiązanie pozwala wykonać lepszą pizzę?

Sekretem włoskiej pizzy jest ciasto – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Taki efekt to zasługa nie tylko odpowiedniej receptury oraz doskonałej jakości składników. Istotną rolę odgrywa odpowiedni sposób pieczenia. Korzystając z tradycyjnych piekarników gazowych czy elektrycznych, ciężko będzie uzyskać idealną pizzę – jak w pizzerii Maxi Pizza czy we włoskich trattoriach. Efekt może być jednak bardzo zbliżony w przypadku zastosowania kamienia lub specjalnego piecyka.

Kamień do pizzy – jak go używać?
Kamień w znaczący sposób wpływa na smak włoskiego placka. Jest dużo lepszy niż w pizzy pieczonej na zwykłej blaszce, a swoim smakiem zbliżony do pizzy serwowanej w wielu pizzeriach, np. Maxi Pizza. Z czego to wynika?

Rozgrzany kamień:
- równomiernie rozprowadza ciepło po całej pizzy,
- wchłania wilgoć z ciasta, dzięki temu jest ono chrupiące również od spodu,
- przyspiesza czas pieczenia – pizza gotowa jest zaledwie w kilka minut.

Korzystanie z kamienia jest bardzo proste:
- umieść kamień na niskim poziomie piekarnika i rozgrzej w maksymalnej temperaturze – minimalny czas to 30 minut, ale warto rozgrzewać go znacznie dłużej (nawet 2 h),
- nałóż ciasto na gorący kamień, np. za pomocą drewnianej łopatki (pod żadnym pozorem nie wyciągaj kamienia z piekarnika, bo możesz się poparzyć), piecz przez 4-5 minut,
- wyłącz piekarnik i łopatką zdejmij pizzę z kamienia (nie wyciągaj go).

Czy już dochodzi do Ciebie ten przyjemny zapach pieczonego ciasta, który podnosi walory smakowe każdej pizzy? Dzięki temu poczujesz się jak w prawdziwej pizzerii.

Specjalny piec do pizzy – jak z niego korzystać?
Domowy piec do pizzy nie przypomina dużych kamiennych pieców, z których korzystają takie pizzerie jak np. Maxi Pizza. Bliżej mu do opiekacza, który pozwala na przygotowanie pizzy o średnicy ok. 30 cm. Wewnątrz znajduje się kamienna płyta – i to m.in. ona wpływa na poprawę walorów smakowych włoskiego przysmaku.

Cechą charakterystyczną takich piecyków jest możliwość pieczenia ciasta w temperaturze dochodzącej nawet do 470oC. Dzięki temu czas oczekiwania na pizzę wynosi zaledwie 5 minut.

Korzystanie z takiego urządzenia sprowadza się do kilku kroków:
- podłącz urządzenie do sieci elektrycznej,
- gdy urządzenie rozgrzeje się do pożądanej temperatury, umieść w nim ciasto (wraz ze wszystkimi składnikami) i zamknij pokrywę.

Po kilku minutach pizza jest już gotowa.

Trudny wybór: kamień czy piec do pizzy?
Zarówno kamień do pizzy, jak i specjalny piec to sprawdzone i praktyczne rozwiązania, które jednak nie są pozbawione wad.

Na kamień do pizzy zdecyduj się gdy:
- masz ograniczony budżet – płyty kamienne można kupić już za kilkadziesiąt złotych,
- nie przeszkadza Ci wydłużony czas oczekiwania na rozgrzanie płyty.

Piecyk do pizzy będzie lepszym rozwiązaniem, jeśli:
- możesz pozwolić sobie na zakup urządzenia za min. 300 zł,
- cenisz sobie łatwą obsługę,
- zależy Ci na szybkim przygotowaniu pizzy.

Wybór należy do Ciebie – przeanalizuj więc wszystkie „za i przeciw”, aby podjąć najlepszą dla siebie decyzję.

(Artykuł sponsorowany)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone | 2018