Gdy zbliża się okres jesienno-zimowy, powraca pytanie o sposoby wzmacniania układu odpornościowego. Tej sprawy nie da się załatwić wyłącznie za pomocą suplementów. Jeżeli rzeczywiście zamierzamy zadbać o swoje zdrowie, trzeba działać wielotorowo. Podkreślała to św. Hildegarda z Bingen, średniowieczna mniszka, która opracowała podstawy zdrowej diety i zdrowego stylu życia. Poznaj sposoby św. Hildegardy na poprawę odporności.
Orkisz to podstawowy składnik diety św. Hildegardy. Mniszka zalecała, by zboże to stanowiło podstawę każdego posiłku spożywanego w ciągu dnia. Podkreślała, że orkisz jest łagodny, wzmacnia tkankę mięśniową, dodaje witalności i korzystnie wpływa na samopoczucie. Tezy te znajdują swe odzwierciedlenie we współczesnej nauce. Orkisz zawiera bowiem duże ilości białka, witamin, pierwiastków i kwasów tłuszczowych. Dostarczenie organizmowi wszystkich tych substancji odżywczych jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania i kumulowania siły do zwalczania wirusów. Orkisz zawiera jeszcze jeden istotny składnik, na który trzeba zwrócić uwagę. Tym składnikiem jest rodanid, który pobudza komórki i stymuluje układ immunologiczny. Orkisz to zboże o wielu właściwościach zdrowotnych, ale należy pamiętać, że pozytywne efekty osiągniemy, spożywając pradawne odmiany orkiszu, nieskażone modyfikacjami. Do takich odmian należy: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Oberkulmer Rotkorn czy Ostro. Właśnie takie odmiany możesz kupić tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Orkisz/94.
W sklepie specjalizującym się w sprzedaży produktów zalecanych do spożycia przez św. mniszkę z Bingen znajdziesz także: makaron orkiszowy, pyszne chleby, a nawet orkiszowe ciasteczka czy ocet orkiszowy. Jeżeli więc poszukujesz produktów wzmacniających odporność i regulujących pracę całego organizmu, poznaj ofertę jaką posiada sklep Hildegarda.
Kasztany jadalne są mało popularne w polskiej kuchni. Tymczasem to właśnie kasztany jadalne znalazły się wśród trzech najbardziej prozdrowotnych produktów opisywanych przez św. Hildegardę. Mniszka podkreślała, że kasztany wspomagają organizm w zwalczaniu każdej choroby. Odpowiednio przyrządzone usprawniają pracę układu trawiennego i łagodzą bóle. Zwarte w nich substancje pozytywnie wpływają także na funkcjonowanie mózgu. Z kasztanów jadalnych można przyrządzić pyszną konfiturę, krem do kanapek albo ciasteczka. Kasztany jadalne i sporządzone z nich produkty kupisz tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/kasztany-jadalne-produkty.
Dodawanie bertramu do potraw to idealny sposób na zwiększenie ich prozdrowotnych właściwości. Substancje zawarte w bertramie ułatwiają bowiem wchłanianie związków odżywczych, mają także działanie przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i oczyszczające. Kolejną przyprawą, którą warto włączyć do swojej diety jest galgant. Hildegarda zalecała spożywanie galgantu w celu poprawy krążenia, usprawnienia pracy serca, ale także właśnie w celu wzmocnienia odporności. Z uwagi na jego intensywny smak na początku warto stosować go z umiarem, ale regularnie.
Św. Hildegarda zalecała sporządzanie nalewki z rzęsy wodnej z dodatkiem innych ziół. Taka mikstura ma oczyszczać organizm z toksyn i pobudzać go do działania. Rzęsa wodna zawiera bowiem flawonoidy, które ułatwiają przyswajanie witamin, wzmacniają naczynia krwionośne i wykazują działanie antynowotworowe. Nalewka eliminuje wolne rodniki, wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego i układu krążenia.
Odpowiednia dieta to jeden z głównych czynników wpływających na odporność, ale nie jedyny. Św. Hildegarda podkreślała, że człowiek musi dbać o swoje zdrowie kompleksowo. Dla zachowania stanu równowagi niezbędny jest również ruch, wypoczynek i sen. Na kondycję organizmu wpływa także stan ducha, dlatego w swoich zaleceniach dotyczących zdrowia św. Hildegarda podkreślała konieczność praktykowania cnót chrześcijańskich.
Do walki z wirusami trzeba przygotować cały organizm i to w wielu różnych aspektach. Święta Hildegarda już kilka wieków temu zachęcała do holistycznego spojrzenia na swoje zdrowie. Skorzystaj więc z zaleceń mniszki i zmień swój styl życia, by organizm zyskał siłę do eliminowania bakterii i wirusów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz