Zamknij

Mój pierwszy lokal - jakie wyposażenie gastronomii wybrać?

13:41, 18.06.2021 J.J Aktualizacja: 13:44, 18.06.2021
Skomentuj Foto: Zleceniodawca Foto: Zleceniodawca

Planujesz otworzyć własny lokal? Restauracja, bar, firma cateringowa, pizzeria? Na cokolwiek się zdecydujesz, w końcu przyjdzie moment, w którym będziesz musiał wybrać sprzęt gastronomiczny. To właśnie od niego w dużej mierze zależeć będzie sprawność przyrządzania i wydawania dań oraz możliwości, jakie zyskają twoi kucharze, barmani i kelnerzy. Zatem na co zwrócić uwagę, wybierając wyposażenie gastronomii i na jaki sprzęt się zdecydować?

Sklep gastronomiczny z pełnym wyposażeniem

Przede wszystkim swoje poszukiwania powinieneś zacząć od znalezienia dobrego sklepu gastronomicznego. Znajdziesz w nim bowiem wyposażenie restauracji, które jest niezbędne w każdym lokalu. Oferta powinna być szeroka, abyś w jednym miejscu mógł wybrać wszystko, czego potrzebujesz. Dobrze, jeśli sklep posiada w sprzedaży, między innymi:

  • naczynia kuchenne,
  • przybory kuchenne,
  • noże i deski gastronomiczne,
  • zastawę stołową,
  • wyposażenie barowe,
  • meble ze stali nierdzewnej,
  • akcesoria do higieny,
  • piece,
  • witryny chłodnicze,
  • artykuły do przechowywania i transportu żywności,
  • sprzęt do obróbki mechanicznej,
  • ciągi kuchenne,
  • akcesoria i meble na zmywalnię.

Wszystko to i wiele więcej znajdziesz na https://gastromocni.pl/

Na co zwrócić uwagę, wybierając sprzęt gastronomiczny? 

Niezależnie od tego, czy będzie to mała gastronomia - cukiernia, pizzeria, kawiarnia, czy duży lokal - restauracja, bar, pensjonat ze stołówką, zasady pozostają te same. Urządzenia gastronomiczne i wyposażenie restauracji powinny wyróżniać się kilkoma kwestiami. Na co więc powinieneś zwrócić uwagę?

Wytrzymałość

Meble gastronomiczne to spory wydatek i inwestycja, która powinna posłużyć ci niezawodnie przez lata. Dlatego w tym wypadku najlepiej sprawdzi się stal nierdzewna, odporna na korozje i uszkodzenia mechaniczne. W przypadku garnków czy naczyń dobrze sprawdzi się żeliwo, ale również stal nierdzewna. 

Higiena

A właściwie łatwość w czyszczeniu danej powierzchni. Pamiętaj, że porządek stanowi wizytówkę lokalu. Lepiej więc postawić na proste i funkcjonalne wyposażenie, które bez trudu utrzymasz w czystości. Szczególnie zwróć uwagę na to, by blaty, stoły czy krzesła nie miały bogatych zdobień, w których łatwo zbiera się kurz i brud. 

Parametry sprzętów grzewczych i chłodniczych

Lodówka, gofrownica, grill, witryna chłodnicza - tego rodzaju wyposażenie powinno być najwyższej jakości. W przypadku gastronomicznych inwestycji sprawdza się powiedzenie „raz a dobrze”. Dobry sprzęt zagwarantuje ci nie tylko smaczne i właściwie przyrządzone posiłki. To także minimalne ryzyko wystąpienia awarii, która mogłaby skutkować przestojem w pracy na kuchni i wiązać się z dodatkowymi kosztami. Nie tylko naprawy, ponieważ brak wydawanych posiłków i zastój na kuchni to także brak zysków. 

Funkcjonalność

Nawet najnowocześniejsze rozwiązania i najbardziej efektowne urządzenia czy naczynia nie spełnią swojego zadania, jeśli nie będą praktyczne i użyteczne. Czas przyrządzania i wydawania posiłków w gastronomii jest niezwykle ważny - im krótszy, tym lepiej. Dlatego też wyposażenie restauracji powinno wspomagać pracę kucharzy, kelnerów czy barmanów, a nie stwarzać dodatkowe opóźnienia i kłopoty w obsłudze. 

Nie tylko profesjonalne sprzęty

Oczywiście profesjonalne wyposażenie gastronomii to nie jedyna rzecz, na którą powinieneś zwrócić uwagę. Oczywiście, dobre jakościowo i funkcjonalne urządzenia zapewnią ci bezproblemowy serwis i efektywną pracę całego personelu. 

Pamiętaj jednak, że wyposażenie restauracji to także detale, takie jak dekoracje, artykuły higieniczne dla gości, zastawa stołowa, wieszaki na kurtki, stojak na parasolki czy inne, dodatkowe gadżety, które stworzą niepowtarzalny klimat w twoim lokalu. Może to być kącik dla dzieci, książki na regale lub gry planszowe. Wszystko zależy od profilu lokalu i grupy docelowej, do której pragniesz dotrzeć z oferowanymi usługami.

Detale widoczne na pierwszy rzut oka dla gości, mają ogromny wpływ na to, jak będą postrzegać twój lokal. Nie bez znaczenia jest tu oczywiście jakość obsługi i serwowanych dań. Planując własną restaurację, pizzerię czy cukiernię, warto jednak postawić na niezawodne urządzenia gastronomiczne, które pomogą ci zaskarbić zadowolenie i przychylność gości.

Materiał partnera
 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%