Zamknij

Po październikowej imprezie, na której królowały dynie, tym razem boreckie gospodynie pochwaliły się tym, co można znaleźć w ich spiżarniach

10:44, 24.11.2021 . Aktualizacja: 10:28, 26.11.2021
Skomentuj Foto: Gostyn24/fotomontaż Foto: Gostyn24/fotomontaż

Dżemy - nie tylko owocowe, kompoty - z najróżniejszych owoców, groszek w słonej zalewie, cukinia w zalewie musztardowej, a nawet biała kapusta z buraczkami. To tylko niektóre słoikowe wyroby stworzone i przechowywane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich w swoich spiżarniach. Wykonane głównie z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie... Zanim trafiły na stół, wysłuchano wykładu na temat zdrowego żywienia. 

Za nami kolejne spotkanie KGW z cyklu "Wokół tradycji i nowoczesności przy jednym stole" Po październikowej imprezie, na której królowały dynie, tym razem boreckie gospodynie pochwaliły się tym, co można znaleźć w ich spiżarniach. A było tego całkiem sporo - dżemy, frużelnia, leczo z cukinią, kompoty, ogórki z ananasem, cukinia w zalewie musztardowej, a nawet papryka z miodem.

- Receptury z pokolenia na pokolenie przekazywały, ale czy tajna? Raczej nie... Nasze babcie, mamy tak zaprawiały i my to kontynuujemy. Zdrowie na talerzu - przekonywały gospodynie. - W naszych spiżarniach króluje przywiązanie do tradycyjnych przepisów i naturalnych składników, w tych słoikach nie ma chemii. Tak jak mówiły koleżanki - samo zdrowie ze słoika.  To krzepiące, że stare receptury wciąż są modne i aktualne. To co robimy, co zaprawiamy jest przede wszystkim zdrowe - przekonywały uczestniczki spotkania

Boreckie gospodynie, nie tylko kosztowały zapraw wykonanych przez koleżanki, ale chętnie też wymieniały się przepisami. Część z nich znajdzie się w "Kulinarnym Przepiśniku", który zostanie wydany w przyszłym roku.

Podczas spotkania wysłuchano też wykładu Katarzyny Koniecznej - dietetyczki pt. "Co nam wyjdzie na zdrowie". Propagatorka zdrowego żywienia podkreślała, że nie ma diety idealnej i że najważniejsze jest racjonalne odżywianie, o odpowiedniej kaloryczności. Opowiadała o najczęstszych błędach żywieniowych, chwaliła zaprawy wykonywane w domach.

- Mają dużo wartości odżywczych. Lepiej sięgnąć po słoik niż kupować po sezonie warzywa i owoce surowe, które są sztucznie pędzone i często pozbawione większych wartości odżywczych - przekonywała  Katarzyna Konieczna. 

[ALERT]1637743960749[/ALERT]

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%