Zamknij
REKLAMA

Posiłki w szpitalach od lat pozostawiają wiele do życzenia

14:28, 13.04.2018 | SZSz
REKLAMA
Skomentuj

Obraz kilku kawałków białego pieczywa, plasterka margaryny i wątpliwej jakości mielonki wieprzowej na talerzu jest doskonale znany pacjentom ogromnej ilości szpitali. Posiłki w placówkach służby zdrowia od lat pozostawiają wiele do życzenia, a z raportu NIK wynika, że mogą one wręcz powodować uszczerbek na zdrowiu.

O poprawie zdrowia pacjenta decyduje wiele czynników - właściwa diagnoza, opieka lekarzy, pielęgniarek, dobrze dobrane leki i zabiegi, zbilansowane posiłki dostosowane do jednostek chorobowych oraz nadzór dietetyka. Te kompleksowe działania pozwalają na szybszy powrót do pełni sił oraz pokonanie choroby. Niestety w naszych szpitalach kwestie żywieniowe są pomijane i głównym czynnikiem decydującym o tym, co rekonwalescent otrzyma na talerzu, pozostaje jak najniższa cena. Średni koszt posiłków w szpitalach w zależności od tego, czy placówka dysponuje własną kuchnią czy korzysta z usługi cateringowej, wynosi od 12,07 zł do 17,99 zł/ dzień oraz od 9,55 zł do 16,83 zł/dzień. Z czego średni koszt surowców do przygotowania posiłków to kwota zaledwie od 3,70 zł do 8,46 zł/dzień. Biorąc pod uwagę aktualne ceny żywności, trudno w tym przedziale zmieścić pożywienie wysokiej jakości, bogate w warzywa i pełnowartościowe składniki, wspomagające regenerację organizmu.

Wynik badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną i Inspekcję Handlową nad próbkami jedzenia szpitalnego pokazał, że jest ono tak ubogie w składniki odżywcze, że spożywanie ich może spowodować uszczerbek na zdrowiu: odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość, niedotlenienie tkanek , nadmierną pobudliwość mięśniową, drżenie i bolesne skurcze mięśni, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie oraz zaburzenia w funkcjonowaniu nerek. Wykazano także znaczące niedobory wapnia, żelaza, magnezu, witamin E, C i B1, z kolei drugiej strony stwierdzono także nadpodaż witaminy A (toksyczna w nadmiarze) oraz soli. W dodatku śladowe ilości warzyw i owoców są zastępowane przez mięso czerwone, tłuste przetwory, kiepskiej jakości wędliny (zawierające MOM, wzmacniacze smaku itd.), produkty seropodobne, masłopodobne, ryby z rejonów zanieczyszczonych czy konserwy, a posiłki należą do ciężkostrawnych, pełnych nasyconych kwasów tłuszczowych.

Winę za ten stan rzeczy z pewnością ponosi kiepska kondycja finansowa wielu placówek służby zdrowia, ale także brak odpowiednich procedur, pozwalających kontrolować szpitale „od kuchni”. Powoduje to sytuację, w której nie sprawuje się nadzoru nad serwowanymi posiłkami. Jadłospisy pozostają bez weryfikacji przez personel szpitala, w składzie którego zazwyczaj nie ma dietetyka. Ponadto brak ustalenia jednolitych norm żywieniowych daje szpitalom dowolność chociażby w wyznaczaniu kaloryczności posiłków, które wahają się od 1800 do 3200 kcal/dzień. Diety opracowywane są na podstawie różnych, często przestarzałych publikacji czy wiadomości z Internetu, bez uwzględnienia chociażby zaleceń najnowszej piramidy żywieniowej. - Kontrola NIK potwierdza to, co stanowi rzeczywistość pacjentów już od wielu lat i niestety nic w tej kwestii się nie zmienia. Przecież każdy pracownik medyczny wie, że żywienie jest fundamentalnym czynnikiem poprawy stanu zdrowia i przyspieszenia regeneracji po chorobie/operacji, a co za tym idzie, skraca czas przebywania pacjenta w szpitalu, co i dla pacjenta jest dobre, i dla placówki medycznej, chociażby poprzez zmniejszenie nakładu finansowego na tego pacjenta, jeśli już mówimy o kosztach. Idąc dalej tą drogą, pacjent powinien przede wszystkim nauczyć się w szpitalu tego, jak ma jeść zgodnie ze swoją jednostką chorobową czy zmianami, jakie zaszły w jego ciele. Biały chleb, margaryna, pseudomięso i brak warzyw na talerzu pogorszy tylko jeszcze bardziej nawyki żywieniowe i w dodatku utwierdzi go w przekonaniu, że "zdrowe" musi być niedobre. Dofinansowanie szpitali i przede wszystkim regulacje prawne, które uniemożliwiają karmienie pacjentów bezwartościowym jedzeniem, są potrzebne na wczoraj! – podkreśla Izabela Gościańska, dietetyk z poradni Pełny Talerz.

Najwyższa Izba Kontroli wystosowała szereg wniosków z przeprowadzonej kontroli i uznała za konieczne: dofinansowanie szpitali, aby mogły podnieść jakość wyżywienia, opieki dietetycznej, standardów technicznych, sanitarnych oraz higienicznych, uregulowanie zasad racjonalnego żywienia, stworzenie dobrze działających mechanizmów nadzoru nad posiłkami. Co ciekawe, NIK zaleciła także wzorowanie się na… funkcjonowaniu zakładów karnych i aresztów śledczych. Te placówki bowiem, objęte rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości, muszą zadbać o określone rodzaje posiłków i napojów, wartość odżywczą i energetyczną żywności, zawartość warzyw i owoców oraz minimalny dzienny koszt wyżywienia. Miejmy nadzieję, że już niedługo pacjenci szpitali będą mogli cieszyć się tak wysokiej jakości posiłkami jak chociażby więźniowie.

(SZSz)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (15)

zzzzzz

23 0

Bo w Polsce kryminaliści mają największe prawa i przywileje. Dzieci w domach dziecka i ciężko chorzy w szpitalach jedzą byle co i mają często warunki wołające o pomstę do nieba, ale za to więźniowie mają luksusy i jeszcze w tyłkach im się przewraca i wnoszą skargi. Siedzą za karę, a warunki jak w ***** hotelu 15:36, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

żarłacz wielkiżarłacz wielki

8 1

Ja byłem operowany na rękę w Śremie w małym szpitalu i jedzonko bardzo dobre z własnej kuchni. Reszta zresztą też. 16:48, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

GostynGostyn

21 10

W Gostyniu jaka opieka, takie jedzenie 17:25, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Sp ZOZ Sp ZOZ

15 3

W tym temacie pan Starosta nagle zamilkł. Cisza to dość wymowna. Smacznego ! 19:40, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@Sp ZOZ@Sp ZOZ

4 9

Co ma Starosta do kontroli NIK innych szpitali? Moze ci jeszcze rosół ugotuje?Pleciesz głupoty, manipulujesz, pewnieś jest Zenonem. Ile można człowieku? 20:21, 13.04.2018

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

ZozZoz

7 2

Czyli wracamy do starej śpiewki ze powiat nie ma nic do szpitala. Rozumiem. Tylko kto w takim razie wybierał właśnie nowego dyrektora szpitala. Kto robił konferencje prasowe. Jesienią powinnismy wybrać właśnie takiego starostę który zajmie się m.in jedzeniem w szpitalu. Oczywiście obsługaąw szpitalu , szacunkiem do chorych itd. Stare się kończy. Czuje to już chyba każdy. 20:50, 13.04.2018


pippip

3 0

To jest Gostyn24, a nie Rzeczpospolita. Tam o tym też piszą. 21:11, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

JerzyJerzy

5 0

Ja i moja żona byliśmy z konieczności w szpitalu w Śremie. Opieka medyczna wspaniała (każdego szczebla) , posiłki dobre zarówno w smaku jak i ilościowo. Własna kuchnia, posiłki gorące, smaczne, sprawnie podawane, jedzenie urozmaicone - JEDNAK MOŻNA. 22:02, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

IGAIGA

6 1

Co do opieki nie mam żadnych zarzutów.Ale do tych sinych zimnych ziemniaków i reszty zimnego obiadu to jak o tym pomyśle to na wymioty mi się zbiera.Skąd oni wytrzaśli tego dostawce.Przeszedł przetarg bo miał o 50gr taniej.Zabijesz i lepiej jeść dostaniesz a niżeli ten chory.Masakra!!! 22:57, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

optymistaoptymista

3 1

Pani Derktor z doradcą na pewno to zmienią. 23:18, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Pacjent zwymiotowałPacjent zwymiotował

4 6

Pani dyrektor wygląda na taką co lubi dobrze i dużo, ciekawe czy pacjentom zalatwi chociaż dobrze. 23:45, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA

SKW 2018!!!!SKW 2018!!!!

4 6

przecież te artykuły przeciwko władzy powiatowej to teksty gazety byłego polityka od kulaka a teraz niby dziennikarza, gazetki partyjne powinien wydawać bo takie coś przypomina ta gazeta 00:28, 14.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Jak wyzejJak wyzej

3 6

Pan zenon dziala 06:39, 14.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

IrkaIrka

2 0

Jedzenie jest okropne piszę o szpitalu w Gostyniu . Tego nie da się jeść nie wiem kto gotuje ale nie powinien tego robić Mam nadzieję nigdy nie przebywać w tym szpitalu
09:52, 15.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

do SKW 2018!!!! i JAdo SKW 2018!!!! i JA

1 0

Dlaczego mam wrażenie,że objawił się nowy duet wyborczy na podobnym poziomie intelektualnym? Kwestia stanowisk do uzgodnienia? 11:10, 15.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone | 2018